Welke vragen moet je stellen bij een sollicitatie?

Een paar goede voorbeelden

•••

Bij een sollicitatiegesprek is het van nature vaak zo dat het vooral de sollicitant is die vragen beantwoordt. Toch krijg je als sollicitant zeker ook de ruimte om vragen te stellen en is het verstandig om van deze gelegenheid gebruik te maken. Je wilt immers weten in wat voor bedrijf je terecht komt en wat je mag verwachten. Het is handig om een lijstje met vragen op te stellen voor tijdens het sollicitatiegesprek. Maar welke vragen moet je stellen bij een sollicitatie? Wij geven je een paar goede voorbeelden.


De vragen die je kan verwachten bij een sollicitatie

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Natuurlijk weet je nooit precies welke vragen je kunt verwachten, maar hieronder geven we het tipje van de sluier van hoe het er bij QISS-IT aan toe gaat. Voor het eerste kennismakingsgesprek doe je een DISC-test. Met deze test schetsen we jouw profiel. Daarna doe je mee aan een gamebased assessment. De uitkomsten van de test en assessment zeggen iets over jouw persoonlijkheidsstijl. Hierbij kijken we naar gedrag, motivatie en communicatie. Vragen die tijdens de DISC-test naar voren kunnen komen, zijn:

  • Hoe ga je om met verandering?
  • Welke invloed heb je op anderen?
  • Zie je jezelf als leider?
  • Hoe ga je om met regels en procedures?


Deze vragen worden gebruikt om meer inzicht in jou als persoon te krijgen. Op deze manier leren we je goed kennen en weten we precies wat jouw kwaliteiten zijn.
Niet alleen is het belangrijk om vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, het is ook essentieel om zelf vragen te stellen. Het is een wisselwerking! Vragen stellen getuigt van proactiviteit en motivatie, twee aspecten die bedrijven graag terug zien bij een sollicitant. Een aantal voorbeelden van vragen die je kunt stellen tijdens de sollicitatie:

  • Welke certificaten kan ik behalen tijdens het traineeship?
  • Hoe verloopt de begeleiding tijdens en na het traineeship?
  • Word ik door het sollicitatieproces heen begeleid?
  • Zijn er doorgroeimogelijkheden beschikbaar?
  • Welke soort opdrachten kan ik verwachten?
  • Wanneer kan ik een terugkoppeling verwachten?

Wat is een assessment bij een sollicitatie?

Het komt steeds vaker voor dat een assessment onderdeel uitmaakt van een sollicitatieprocedure. Wat is een assessment bij een sollicitatie nu precies? Elk bedrijf kan hier een eigen twist aan geven, maar in de basis bestaat een assessment uit verschillende tests op het psychologische vlak. Vaak gaat het om een combinatie van theorie en praktijk, ofwel gesprekken en handelen. De persoonlijkheidstest maakt vaak onderdeel uit van een assessment tijdens een sollicitatie.

Dit neem je mee naar een sollicitatie

Wat neem je mee naar een sollicitatie? Dit kan per gesprek anders zijn, maar eigenlijk is het altijd aan te raden om je originele sollicitatiebrief en je curriculum vitae mee te nemen. Vaak heeft het bedrijf deze klaarliggen, maar het is altijd goed om voorbereid te zijn. Neem je agenda en een pen mee, zodat je een eventuele vervolgafspraak kunt inplannen. Tot slot is het goed om een lijstje vragen mee te nemen die jij aan het bedrijf wilt stellen.

Een referentie op je sollicitatie

Het kan goed zijn om een referentie op je sollicitatie toe te voegen. In de meeste gevallen neem je jouw referentie op in je curriculum vitae. Een referentie is een derde partij die bereid is om aan jouw mogelijk nieuwe werkgever iets te vertellen over jouw werkprestaties tot dan toe. In de meeste gevallen betreft het een werkgever waar je eerder voor gewerkt hebt.

Ben je op zoek naar iets bijzonders?