VR & AR: een ver van je bed show?

Door Sanne Broekman

••• Afgelopen woensdagavond kwam Tim Nijland – oprichter en CMO bij VR Expert en VR OWL – bij QISS IT om ons te inspireren en te enthousiasmeren over VR & AR. En, dat is gelukt! Tim straalt een al energie en passie voor zijn vak uit en wist daarmee iedereen, ondanks de avonduren, van A tot Z te boeien.

Eerst even een korte introductie voor wie nog niet bekend is met Virtual Reality en Augmented Reality. Virtual Reality is een technologie die jou echt in een volledig gefabriceerde wereld plaatst. Door bijvoorbeeld een bril op te doen zit je opeens in een F16 of sta je aan een operatietafel. Augmented Reality projecteert daarentegen gefabriceerde elementen in de bestaande wereld. Zo kun je opeens George Clooney in je woonkamer zien staan, of een giraf door de straat zien lopen. VR biedt dus een volledig fictieve wereld, en AR combineert fictie met realiteit.

Tim heeft ons meegenomen in deze twee werelden, puur aan de hand van beeld en video’s. Bij elke toepassing had hij een leuk verhaal. Zo hebben we geleerd over de hype cycle (waarmee de ontwikkeling van een nieuwe technologie in kaart wordt gebracht) en
liet Tim zien dat VR hier al veel verder in is ontwikkeld dan AR. Veel toepassingen van VR focussen zich op fun en entertainment en worden daardoor veel in de marketingwereld ingezet. Een mooi voorbeeld daarvan is het whiskey-merk Jack Daniels, die middels VR de consument meeneemt in hun historie en door de brouwerij. Serieuzere toepassingen zijn er ook, van bijvoorbeeld bedrijven die in hun werving en selectieproces een realistisch beeld willen schetsen van de werksituatie waar nieuwe medewerkers in terecht zullen komen. Misschien ook een idee voor QISS IT, om kandidaten met een VR-bril op te laten ervaren hoe het leven van een QISS’er eruit ziet?

Na een korte pauze schakelde Tim over op AR; Tim heeft hoge verwachtingen van deze ontwikkelingen, en durfde te voorspellen dat we in de toekomst allemaal rondlopen met AR-contactlenzen. Wat heb je daar aan, vraag je je misschien af? Allerlei informatie kan telkens (ongevraagd) visueel aan je getoond worden, terwijl je door kunt gaan met wat je al aan het doen was. Erg handig, wij kunnen zelf eigenlijk bijna niet meer wachten.
Op dit moment wordt AR al ingezet om het maken van keuzes bij grote aankopen te vergemakkelijken; te denken valt bijvoorbeeld aan een toepassing van Porsche waarbij je jouw droom Porsche kunt samenstellen én door je eigen huiskamer kunt laten rijden. Als je zelf een leuke AR-ervaring wil; download dan snel de Rembrandt Reality app.

Zoals altijd sloten we de avond af met een gezellige borrel en waren onze twee doelen voor de avond weer bereikt: dankzij Tim hebben we leuke kennis opgedaan én we hebben weer bij kunnen bijpraten met elkaar!

Ben je op zoek naar iets bijzonders?