Solliciteren is gewoon nog mogelijk! ×
Vanwege het coronavirus is er momenteel veel onzekerheid. Echter vinden wij het belangrijk om te laten weten dat iedereen gewoon bij ons kan solliciteren en vrijblijvend vragen kan stellen. Jouw sollicitatiegesprek vindt online plaats, bijvoorbeeld via Skype!

Vijf redenen waarom psychologie en IT op elkaar aansluiten

Door Britt van Leeuwen

•••

Wanneer ik mensen vertel dat ik na mijn master psychologie de overstap heb gemaakt richting de IT dan krijg ik regelmatig vragen als: “Hoe kom je er dan op om in de IT te gaan werken?”, “Dat heeft toch niks met je studie te maken?”. In eerste instantie zou je denken van niet, maar IT en psychologie hebben wel degelijk raakvlakken. Psychologie is tegenwoordig heel erg belangrijk binnen de IT.

  • Psychologie en IT zijn alomtegenwoordig, beide zijn overal aanwezig en met elkaar verbonden.

  • Technologie krijgt menselijke trekken en IT-systemen leren onze menselijke trekken steeds beter te begrijpen. 

  • Om technologische oplossingen te implementeren, is psychologie nodig. Er is bijvoorbeeld kennis over empathie en emoties nodig om te begrijpen wat gebruikers willen en hoe ze het product gaan inzetten.

  • Binnen de IT en psychologie stelt men vaak dezelfde vraag: “Welke informatie heb ik nodig om de (hulp)vraag te kunnen beantwoorden?”. Om de (hulp)vraag te kunnen beantwoorden moet men goed kunnen analyseren en doorvragen om het probleem te verhelderen en tot een (IT) oplossing te komen. 

  • Op een IT-servicedesk is het belangrijk om je in te leven, geduldig te blijven en goed te kunnen uitleggen. Dit zijn eigenschappen die een psycholoog ook zal toepassen in zijn of haar werk.

Conclusie: Kennis van technologie is inderdaad nodig. Maar (afgezien van de basics) alles wat je leert over IT is binnen vijf jaar ouderwets. Belangrijker is dat je weet hoe het zit met empathie, emotie en motivatie, de zachte kant van menselijke interactie. Want als je dan aan de slag gaat met het selecteren en implementeren van technologie-oplossingen, kun je beter begrijpen wat gebruikers écht willen en hoe ze het gaan inzetten en - niet onbelangrijk - hoe je dat intern moet verkopen zodat iedereen er ook enthousiast over is en waardeert wat het kan doen voor hen en het bedrijf.
Lisanne Bravenboer
Lisanne Bravenboer Sales Manager