Tips voor een video-interview tijdens een intake of sollicitatie

Door Sanne Broekman

•••

De oproep van de overheid om als gevolg van de uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk thuis te werken, betekent dat de manier waarop we met elkaar communiceren voor veel mensen verandert, wat leidt tot een toename van het aantal videocalls.

Bij QISS IT raken we steeds meer gewend aan de videocalls, veel collega’s hebben een tweede beeldscherm, een headset en een mooi ingerichte werkplek thuis. De ongemakkelijkheid is er bij ons gelukkig wel een beetje vanaf. Twee weken geleden was dit nog heel anders, dan begon het gesprek met: “ hallo, horen jullie mij?’’, “ oh ik loop vast’’ en “ wie missen we nog?”. Daarnaast liepen er nog heel wat katten, honden én kinderen voorbij in het beeldscherm. Voor onderling overleg allemaal niet zo erg, maar wat als je een online sollicitatie moet doen, of een intake bij een bedrijf waar jij kan worden geplaatst als trainee? Dan is het belangrijk dat jij goed weet hoe je zo’n online gesprek moet aanpakken. Wij hebben vanuit QISS IT wat tips op een rijtje gezet:

Test je apparatuur 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Doet het geluid het? Is het beeld scherp? Heb je een goede internetverbinding? Zorg ervoor dat je ruim van tevoren een aantal dingen test, voordat je het videogesprek hebt. 

Liever bekabeld dan wifi

In datzelfde kader heeft het ook de voorkeur om waar mogelijk een bekabelde netwerkverbinding te gebruiken. Een matige wifi-connectie met een relatief hoge latency kan de kwaliteit van een videocall nadelig beïnvloeden.

Wees op tijd en voorbereid

Zorg dat je de contactgegevens van je gesprekspartner hebt. Bel precies in op het moment dat je de afspraak hebt. Spreek duidelijk af wie als eerste belt. Leg een notitieblok met vragen of gesprekspunten en een pen binnen handbereik. Zorg voor wat drinken, zodat je af en toe even een slokje kun nemen.

Gebruik een headset of oortjes

Bij videobellen is audio het allerbelangrijkst, want als je elkaar slecht verstaat is het onmogelijk om goed te communiceren. Gebruik daarom altijd een headset of oortjes. Bij gebruik van de luidsprekers en microfoon in je laptop vangt die microfoon namelijk altijd ook het geluid van de luidsprekers op, wat voor vervelende bijgeluiden en echo zorgt, denk aan miauwende katten, huisgenoten en andere geluiden die je niet wil horen tijdens je gesprek.

Kies een geschikte en rustige ruimte

Je kunt natuurlijk overal gaan zitten waar je wilt, maar probeer een ruimte te vinden waar je niet gestoord kunt worden. Kan je echt alleen in de woonkamer zitten, vraag dan of je partner of kind of ze even in een andere ruimte willen blijven. Daarnaast is het fijn om op een ‘vaste stoel’ te gaan zitten, als je op een draaibare bureaustoel zit, kan het zijn dat je onbewust heen en weer gaat draaien. Dit kan dan voor afleiding zorgen bij je gesprekspartner.

Denk aan je lichaamshouding

Lichaamshouding is moeilijker te beoordelen via video. Je bent maar deels in beeld en een interview via video is over het algemeen veel statischer dan een live sollicitatiegesprek. Let dus goed op de onderdelen waar je wel impact mee kan maken. Allereerst is dat je kleding. Kleed je zoals je zou doen tijdens een live sollicitatiegesprek. Vervolgens is het belangrijk dat je oogcontact maakt. Kijk niet naar jezelf op het scherm, maar kijk naar degene waarmee je het gesprek hebt. Daarnaast is het belangrijk dat ook je armen in beeld zijn, hiermee kan je toch wat meer van jezelf laten zien.

MAAK EEN VERVOLGAFSPRAAK

Maak duidelijke afspraken over het vervolg na het gesprek. Geef een korte herhaling van wat er is besproken en wat de vervolgstappen zijn; Wanneer neem je contact op met elkaar, wie heeft het initiatief tot contact en op welke manier gaat dit contact plaats vinden (weer video, telefonisch, mail, live, etc.). Bedank daarna voor het gesprek en beëindig de videocall.

Veel succes!

Vragen? Neem gerust contact met ons op. Dat kan met je vaste contactpersoon of via onze contactpagina.Ben je op zoek naar iets bijzonders?