The show must go on(line)

Door Renske van der Mooren

•••

Nu de meeste mensen thuiswerken wegens het coronavirus, zijn we genoodzaakt om remote te communiceren. Om die reden voeren wij onze kennismakingsgesprekken online.

Het hoofdkantoor van QISS IT bevindt zich in Den Haag, maar wist je dat de andere vestiging zich in Willemstad, Curaçao bevindt? Wij zijn daardoor experts in het communiceren op afstand. Wij delen graag onze tips met jou, om ervoor te zorgen dat jij voorbereid en professioneel jouw online sollicitatiegesprek tegemoet kan gaan.

1. Representatie

Binnen Skype heeft iedereen een zogenaamd ID ofwel een gebruikersnaam. Wellicht heb jij jaren geleden een account aangemaakt, waarbij je gebruikersnaam refereert naar een inside joke tussen jou en je oud-medestudenten. Denk nogmaals na of je deze aan een recruiter of talentmanager wil doorgeven. Misschien beter om hem te wijzigen naar iets professionelers.

Over professionaliteit gesproken: kleed je als een professional, alsof je de deur uit zou gaan naar je sollicitatiegesprek. Zo presenteer jij jezelf niet alleen op je paasbest, maar dit geeft jou ook meer zelfvertrouwen. 
Houd er rekening mee dat je via een camera wordt gezien. Drukke dessins of witte kleding komt niet altijd even goed over. Daarnaast heb je te maken met licht en reflectie. Een flinke laag lipgloss of glimmende sieraden kunnen afleiden. 

Wellicht de meest voor de hand liggende tip: voorkom eventuele gênante situaties wanneer je plots moet opstaan gedurende het gesprek: trek een broek aan...

2. Setting

Je moeder die de schone was komt opruimen, een nieuwsgierige kat of die ene whatsappgroep die losgaat over zijn/haar favoriete boer(in) van Boer zoekt Vrouw. Het zijn vormen van afleidingen. Voor jouw gesprekspartner, maar vooral voor jezelf.

Jouw setting helpt hier ook aan mee. Valt er een schaduw over je gezicht of ben je juist erg overbelicht? Deze details kunnen het verschil maken. Kies daarnaast voor een neutrale achtergrond. Mocht je dit niet tot je beschikking hebben: met de laatste versie van Skype heb je ook de mogelijkheid om je achtergrond te 'blurren'.

Uiteraard zijn wij flexibel. Heb je last van wat onrust thuis? Geen probleem, maar meld dit gelijk bij start van het gesprek. Wij gaan dan extra na of alle informatie goed is overgekomen.

3. Techniek

Het blijft altijd spannend met techniek, maar veel hobbels kan je voorkomen. Zo kan je met Skype een video- en audio-test te doen, voorafgaand van jouw gesprek. Hierbij controleer je of jouw microfoon en camera werken en uiteraard of de verbinding werkt. 
Je kan het Skype ID van de recruiter alvast opvragen, zodat je hem/haar toevoegt. Wanneer je Skype niet vaak gebruikt, neem van te voren eens een kijkje. Upload gelijk een professionele foto als profielfoto.

Wanneer je op meerdere devices bent ingelogd met hetzelfde Skype-account, kan dit soms problemen geven met een inkomende oproep. Zorg dat je dus enkel bent ingelogd op het device waarmee jij wil communiceren. 

Praat voor de rest rustig en articuleer duidelijk. Door kleine signalen zoals knikken, hummen of het woordje 'ja' geef jij aan dat je het gesprek nog kan volgen. 
Mocht de verbinding wat minder zijn, wees niet bang om je gesprekspartner te vragen iets te herhalen. 

4. Oogcontact

Verleidelijk hè... Om naar jezelf te kijken. Voor je gesprekspartner komt het alleen een beetje gek over. Kijk daarom liever naar de camera, waardoor het lijkt alsof er sprake van oogcontact is.

Je lichaamstaal speelt ook een grote rol. Neem een actieve houding aan en zit rechtop. Ga niet te dichtbij de camera zitten, maar zorg voordat dat je bovenlichaam in beeld is. Zorg ook voor ruimte boven je hoofd. Zo is jouw lichaamstaal goed te lezen.

5. Voorbereid 

Goede voorbereiding is het halve werk. Aanvullend op bovenstaand kan je eraan denken om een aantal zaken binnen handbereik te hebben. Wellicht refereren wij gedurende het gesprek naar je CV, je wil een notitie maken of hebt opeens behoefte aan een slokje water. Denk dus aan je documenten, pen, papier en iets te drinken. 

Wij beseffen ons goed dat met deze roerige tijden, voorbereiding niet op nummer één staat. Wij kijken uit naar een Skypecall, met of zonder nieuwsgierige kat in beeld.


Ben je op zoek naar iets bijzonders?