QISS and Answer: met Marlous

QISS and Answer: met Marlous

•••

Even voorstellen

Mijn naam is Marlous en ik ben 27 jaar. Ik werk nu vier jaar bij QISS IT. Ik begon als trainee op de eerstelijns servicedesk. Inmiddels zit ik bij mijn derde opdracht waar ik project management officer (PMO’er) ben.

Wat heb je gestudeerd?

In vier jaar tijd heb ik mijn bachelor communicatie afgerond.

Dat is heel wat anders dan de IT, dus hoe ben je eigenlijk bij QISS IT terecht gekomen?

Na mijn afstuderen was ik nog niet erg zeker of ik verder wilde gaan in de communicatie. De arbeidsmarkt was heel anders dan nu. Ik wist ook niet of ik communicatie nog wel leuk genoeg vond om in te werken na mijn studie.
QISS IT is toen op mijn pad gekomen via LinkedIn. Zij hebben mij benaderd en gevraagd of ik wel eens had nagedacht over een baan in de IT, dat antwoord was toen nee. Met deze vraag hebben ze wel een soort zaadje gepland. Ik heb toen contact onderhouden met één van de Talentmanagers. We zijn een paar maanden in gesprek geweest van is de IT wel of niet iets? Door deze gesprekken ben ik erachter gekomen dat ik het wel een kans wilde geven. Het trok me toch wel heel erg en ik zag ook kansen. Ik wist zelf ook niet zo goed wat ik moest doen. Dus ik dacht, ik ga dit gewoon proberen en als het niks is, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.

Zou jij de IT aanraden aan meer studenten uit jouw studierichting?

Jazeker! Kijk, de IT is ontzettend breed en heeft volgens mij nog steeds een beetje een stoffig imago. Ik begrijp ook dat je ergens moet beginnen en ervaring moet op doen. Dat ik nu bijvoorbeeld richting low code ga. Ik wist niet eens dat dat bestond voor ik bij QISS IT ging werken. Door de jaren heen heb ik gaandeweg geleerd over wat er allemaal IT is. Ik heb daarin ook dingen gevonden die ik eigenlijk juist heel erg leuk vind. Zonder te gaan werken bij QISS IT had ik dit nooit kunnen leren en mijn kennis kunnen verbreden. Ook door bij verschillende bedrijven een kijkje te nemen en te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Je werkt nu vier jaar bij QISS IT. Wat voor opdrachten en werkzaamheden heb jij mogen doen?

De eerste twee opdrachten waren bij grote industriële bedrijven. Hier werkte ik op de servicedesk. Eerstelijns en daarna tweedelijns met ook wat kleine projecten erbij. Mijn tweede opdracht was een skilled servicedesk dus er zat al meer variatie in en ging dieper in op de materie. Naast de servicedesk deed ik bij mijn tweede opdracht een aantal projecten die heel erg leuk waren. Ik ben wel echt doorgegroeid na mijn start op de servicedesk.

Je had het net al over dat stoffige imago. Hoe dacht jij destijds over de IT en hoe denk jij daar nu over?

Mijn vader is zelf een IT’er. Hij is programmeur en vooral bezig met coderen. Ik had dus eigenlijk het idee dat het een hele complexe werkomgeving zou zijn. Dat coderen vond ik ook erg ingewikkeld en trok mij totaal niet. Door de gesprekken die ik met QISS IT heb gevoerd en mijn communicatieachtergrond kwam ik erachter dat er in een IT omgeving meer nodig is dan alleen technische kennis. Dus ja, ik denk nu wel heel anders over de IT dan dat ik toen dacht.

Je hebt nu al een aantal jaren ervaring in de IT. Hoe wil jij je verder gaan ontwikkelen?

Op de opdracht waar ik nu zit zijn er veel kansen en ontwikkelingen. Ik kan me hier echt bezig houden met het proberen wat ik precies wil doen. Momenteel focus ik me op project management. De opdrachtgever heeft mij ook aangeboden om te kijken of ik in low code developing wil gaan werken. Ik ben nu ook bezig om op een laagdrempelige manier te kijken of ik low code developing iets vind en of ik er mee verder wil. Het fijne is dat ik dit goed kan combineren met mijn dagelijkse werkzaamheden.


Wat in deze vier jaar is jouw meest memorabele moment geweest?

Dat is dan toch bij de opdracht waar ik nu zit. We zijn hier iets meer dan een half jaar geleden begonnen met een project. Tijdens dit project leiden wij vrijwilligers op om met low code te werken voor de organisatie. Hier heb ik helemaal van A tot Z aan mee mogen werken en heb ik veel verantwoordelijkheden gekregen. We hebben dat helemaal op kunnen zetten. Het is heel fijn om die projecten te zien draaien en te ontwikkelen waarin je al het resultaat ziet. Het is gewoon leuk om het resultaat te zien van een project waar we het laatste half jaar al onze energie in hebben gestoken.

Ben je op zoek naar iets bijzonders?