Ondernemers van de toekomst

Door José van Dalen

••• Over inspiratie heb ik al vaker gesproken. Het inspireren van mijn team, het inspireren van andere ondernemers. Zelfs het inspireren van een branche. Einde dit jaar heb ik de kans om met een nieuwe doelgroep aan de slag te gaan, als inspirator bij de Nederlandse Ondernemers Academie (NOA).

In de tien jaar bij QISS IT heb ik inmiddels veel jongvolwassenen gesproken. Ik vind het nog steeds belangrijk om met onze doelgroep in contact te blijven. Wat speelt er in hun wereld? Wat motiveert hen, wat triggert hen? Wat zijn overwegingen of obstakels waar zij nu tegenaan lopen? In het IT-traineeship dat QISS IT aanbiedt, zien wij alle studieachtergronden voorbijkomen. Uiteraard zijn wij benieuwd waarom zij de keuze tot een bepaalde studie hebben gemaakt. Vaak krijgen wij als antwoord dat zij het op jonge leeftijd het nog niet wisten. Eigenlijk is dat niet heel vreemd.

In tijden waar de mogelijkheden in studiekeuze momenteel oneindig zijn, moeten we ook erkennen dat de ideale leermethode per persoon verschilt. Dat is tenslotte ook een van de redenen waarom men voor een traineeship kiest: het is leren in de praktijk. Het programma van NOA biedt een programma vol afwisseling, waar gewerkt wordt aan ondernemersvaardigheden.

De Nederlandse Ondernemers Academie richt zich op jongeren die het middelbaar onderwijs hebben afgerond. Jongeren waarvan hun kracht wellicht minder in het behandelen van theorie ligt. Het zijn de doeners, een eigenschap waar ik mijzelf mee kan identificeren. Tijdens het traject krijg je ook daadwerkelijk wat gedaan: zo gaat iedereen met een certificaat en een eigen businessplan weer de deur uit.

Kijk ook eens buiten de gebaande paden. Ben of ken jij een jongere die nog twijfelt over een studiekeuze? Dan is het zeker eens te moeite waard om een kijkje te nemen. Wie weet mag ik jou/hen wel inspireren: de ondernemers van de toekomst!

Ben je op zoek naar iets bijzonders?