Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Onze uitleg en tips!

•••

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan en je hebt een vacature gevonden die je leuk lijkt, is het natuurlijk de kunst om ervoor te zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Een goede sollicitatiebrief zal je daar zeker bij helpen. Maar hoe schrijf je nu de perfecte sollicitatiebrief? Met onze uitleg en tips moet jij een heel eind kunnen komen en zorg jij ervoor dat je zeker wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.


De opbouw van een sollicitatiebrief

Een sollicitatie brief bevat een aanhef, een middenstuk en een afsluiting. Hierin stel je jezelf voor, laat je zien wat je te bieden hebt en waarom je de baan graag zou willen hebben. De bedoeling van de brief is dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Laat in de brief dus je enthousiasme spreken en zorg dat jouw brief eruit springt tussen de eventuele andere brieven. Je maakt maar één keer een eerste indruk en deze moet goed zijn. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de inhoud van de vacature en van wat het bedrijf precies doet. Zo laat je je sollicitatiebrief zo perfect mogelijk aansluiten op de vacature.


De aanhef van een goede sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief begint met een pakkende aanhef, die ervoor zorgt dat de lezer direct nieuwsgierig is naar wat de rest van de brief te vertellen heeft. Begin dus met een zin die er echt uitspringt. Dit kan gaan over het bedrijf waarbij je solliciteert of iets over je eigen skills en enthousiasme voor de functie.


De afsluiting van een goede sollicitatiebrief

Het doel van je sollicitatiebrief is natuurlijk om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Sluit de brief daarom af met een korte samenvatting en benoem letterlijk dat je de lezer graag zou willen ontmoeten tijdens een gesprek. Doe dit op een originele en positieve manier. Je kunt bijvoorbeeld noemen dat je je brief graag toelicht onder het genot van een kopje koffie. Zo maak je meteen een positieve en enthousiaste indruk.


Sollicitatiebrief tips

Om je sollicitatiebrief perfect te maken, geven we je hier nog wat aanvullende tips:

  • Lees je vooraf in en laat in je brief zien dat je bekend met het bedrijf en wat het doet. Maak jezelf bekend met het bedrijf. Pas je motivatie aan op de vacature en noem ervaringen die relevant zijn;
  • Maak je sollicitatiebrief niet te lang. Je wilt natuurlijk veel over jezelf vertellen en de lezer een goed beeld geven. Maar een te lange brief leest niet fijn en bovendien wil je nog wat overhouden voor tijdens het gesprek. Zorg er dus voor dat je de brief niet te lang maakt;
  • Vermijd spelfouten. Het maken van spelfouten is natuurlijk menselijk, maar je maakt er geen goede indruk mee. Check je brief daarom extra goed op spelfouten en laat je brief eventueel nog even door iemand anders nalezen voordat je hem verstuurt.

Ben je op zoek naar iets bijzonders?