Een nieuw normaal

door José van Dalen

•••

Het is 1 juli geweest.
De eerste twee kwartalen van het jaar 2020 zijn verstreken. Een jaar dat anders loopt dan verwacht.

Als ondernemer houd ik van milestones en doelen, van dat stipje aan de horizon. Het uitzonderlijke verloop van dit jaar heeft mij nieuwe inzichten gegeven in de omgang met doelen, dieptepunten en successen. Bij QISS IT zijn we het jaar gestart met een paar mooie plannen in het teken van ontwikkeling, groei en innovatie. Helaas hebben we wat dieptepunten gekend. Zo hebben wij afscheid moeten nemen van een aantal collega’s, onze traineeships moeten verplaatsen en een aantal projecten on hold moeten zetten. In plaats van focus op een doel, ging de focus uit naar data: 1 juni, 1 juli…

Inmiddels kijk ik uit naar 1 september. De vraag is echter wat ons na 1 september staat te wachten. Het is een vraag die velen bezighoudt. Ik verwacht vooruitgang. De markt trekt weer aan en klanten rekenen weer vanaf september met ons zaken te kunnen doen. Er wordt zelfs gesproken over vakantieplannen in de zomermaanden. Zo merk ik dat velen hopen, of zelfs verwachten dat langzamerhand het oude, vertrouwde weer haar intrede zal doen. Wie zal het weten? Wellicht staat ze op dinsdag 1 september wel voor de deur. Of zal toch het nieuwe normaal aankloppen?

Daarbij verbaast mij het meest dat wij nog geen idee hebben wat dit nieuwe normaal inhoudt. Voor ondernemingen maakt de onwetendheid het dat we onderhevig zijn aan verandering en daarmee ons aanpassingsvermogen moeten vergoten, al dan niet creëren. Vol energie richten wij ons op de traineeships voor september, oktober en november, iets vertrouwds voor QISS IT. Al weet ik wel dat wij anticiperen op een nieuw normaal en openstaan voor aanpassingen waar nodig: de inhoud van het traineeship, de behoeften van de kandidaten of de bewegingen op de markt.

In deze onzekere tijden heb ik als ondernemer geleerd om niet bang te zijn voor verandering en om doelen te durven aan te passen. Bepaal een focus op een wat kortere termijn, hiermee blijf je flexibel en kan je reageren op de continue veranderingen. En vergeet vooral niet te genieten van de successen die je behaalt met het team. Ook al leken die eerder de normaalste zaak van de wereld, er geldt een nieuw speelveld. Een nieuw normaal.

Ben je op zoek naar iets bijzonders?