Diversiteit is niet hip

door José van Dalen

•••

Terwijl ik door de feed van de NOS-app struin, stuit ik op een artikel met de naam: ‘Onderzoek: diversiteit en inclusiviteit geen prioriteit op werkvloer’. Nieuwsgierig opende ik het artikel. In een maatschappij waar deze onderwerpen veel aandacht krijgen, kan dit onderzoek het toch niet bij het juiste eind hebben?Het onderzoek, door Performa Uitgeverij, Berenschot en AFAS Software, vertelt ons dat 66% van de respondenten aangeeft niet actief te sturen op diversiteit. Een schrikbarend hoog percentage in mijn ogen. Het belang van dit thema is duidelijk. Diversiteit brengt zoveel: verschillende blikken, hogere kwaliteit, krachtige positie. Laten we de situatie echter eens omdraaien. Wat is de consequentie van het gebrek aan diversiteit?

Rolmodellen

Tien jaar geleden startte ik met QISS IT, detacheerder en opleider gericht op diversiteit binnen de IT-branche. Daarmee concentreren wij ons op de man-vrouwverhouding, want IT is not a man’s world. Wat wij hebben ervaren is welke invloed het tekort aan diversiteit heeft. Het leidt tot imagovorming, tot vooroordelen en onterechte twijfel. Niet alleen bij bedrijven, maar bij de jonge vrouwelijke talenten waar wij in al die jaren mee in contact zijn gekomen. Onderschatting van hun talent en kwaliteiten door een fictieve stempel dat IT mannenwerk betreft. Het gemis van vrouwelijke rolmodellen draagt hier ook aan bij.
Tien jaar lang hebben wij bij QISS IT die rolmodellen mogen helpen ontwikkelen, vormen en begeleiden. Wij zijn nu op een punt waarbij 65% van ons gedetacheerde personeel vrouw is en waardoor wij ook diversiteit op diverse IT-afdelingen mogen introduceren. Iets waar wij samen heel trots op zijn.

Alleen maar goeds

Dat voor veel ondernemingen het thema diversiteit genoemd wordt, is van groot belang. Daardoor was ik ook in de veronderstelling dat hier ook naar geacteerd wordt. Verankering in beleid is hoogstnoodzakelijk, maar ook wil ik een beroep doen op alle beslissingsbevoegden om bewust na te denken over wat diversiteit jou kan brengen. Zonder dat het zwart op wit staat, maar uit jouw persoonlijke overtuiging dat dit jou, jouw afdeling of onderneming alleen maar goeds gaat brengen. 

Vergeet niet, dit thema is geen trend dat weer zal overwaaien. Diversiteit is niet hip. Het is de toekomst.


Lees het artikel hier zelf.

Bron: NOS, ‘Onderzoek: diversiteit en inclusiviteit geen prioriteit op werkvloer’ (https://nos.nl/l/2337519)


Ben je op zoek naar iets bijzonders?