Detachering wat houdt dat eigenlijk in?

Door Pauline Verkamman

•••

Detacheren wat is dat nu eigenlijk?

Voor veel mensen is detachering een vage term, heeft het een negatieve lading en vergelijken ze het met uitzendwerk. Vaak is het onduidelijk welke voordelen detachering heeft. In mijn blog leg ik uit wat detachering is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Lang heb ik gedacht dat het leven zo in elkaar zat. Geboren worden, naar school, afstuderen, zestig jaar lang bij dezelfde werkgever werken en dan met pensioen gaan. Zo recht toe recht aan is het echter niet, je hebt ontelbaar veel scenario’s waar je uit kunt kiezen. Detachering bijvoorbeeld. Ik had geen flauw idee dat het bestond en wat het inhield. Nu word ik al ruim drie jaar gedetacheerd, dus ik kan je exact vertellen wat de voor-en nadelen zijn van deze werkvorm.

Voordelen van het werken in de detachering

Het grootste voordeel vind ik voornamelijk dat je overal een kijkje in de keuken kunt nemen zonder je baan te verliezen. Klinkt gek, maar het is wel zo. Binnen de detacheringswereld werkt het namelijk zo dat je in dienst bent bij het detacheringsbureau en je maandelijks vast salaris krijgt. Deze manier van werken is een ideale oplossing voor professionals die baanzekerheid willen, ervaring willen opdoen en flexibel zijn. Je krijgt dus de mogelijkheid om op ontdekkingstocht te gaan binnen verschillende bedrijven en functierollen. Uit ervaring heb ik gemerkt dat je hierdoor snel je vaardigheden ontwikkeld.

Naast het werken heb ik als professional mijn eigen fieldmanager Christy, Samen met haar stippelen wij mijn ideale carrièrepad uit. Zo heb ik om de acht weken coachingsgesprekken en samen stellen we een opleidingstraject en een persoonlijk ontwikkelingsplan op.

Nadelen van het werken in de detachering:
Het feit dat je weet dat het tijdelijk is, kan ook als nadelig gezien worden. Als je het ergens naar je zin hebt, wil je natuurlijk graag blijven. Gelukkig kan een opdracht ook vaak verlengd worden, dus kan je gewoon blijven waar je gedetacheerd bent.

Wat ik voornamelijk als nadeel beschouw is dat je op de opdracht waar je geplaatst bent, altijd de externe bent. En niet zozeer dat je wordt buiten gesloten, integendeel je word altijd opgenomen op een opdracht waar je werkt, maar wel tot op zekere hoogte. Je hebt toch een contract bij de detacheerder en niet bij de opdrachtgever. Gelukkig heb je goed contact met jouw fieldmanager en is deze ook de schakel tussen de detacheerder en de opdrachtgever. Dus wanneer je op een opdracht zit waar je niet zo blij van wordt, dan bespreek je dit ook met je fieldmanager om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Zoals je ziet, zitten er veel voordelen aan detachering. Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen, maar deze worden gecompenseerd door de mooie kansen die het biedt. Ik heb het zelf, zeker in het begin van mijn loopbaan, als een voordeel ervaren om mijn loopbaan een richting te geven.

Wil je meer weten over detachering? Neem dan contact op met onze Recruitment Manager Pamela

Ben je op zoek naar iets bijzonders?