De IT trends voor 2023

Deze IT trends kun je verwachten in 2023

••• IT staat nooit stil. Door de veelzijdigheid en het alsmaar blijven ontwikkelen van de IT is het belangrijk als organisatie om IT trends goed in de gaten te houden. Deze trends helpen de organisatie namelijk om te verbeteren en te groeien. Wanneer je als organisatie achterblijft en niet inspeelt op deze trends kan dat problemen en ontevredenheid opleveren binnen de organisatie. Om organisaties te kunnen helpen hebben we de belangrijkste trends voor 2023 op een rijtje gezet.

Adaptieve AI wordt steeds beter

Adaptive AI is het beste te omschrijven als slimme kunstmatige intelligentie. Zie het als een chatbot die niet alleen de best mogelijke antwoorden geeft, maar deze ook per gebruiker aanpast. Niet alle vragen kunnen door een chatbot worden afgehandeld. Alleen geeft het de medewerker die de vraag oppakt alle nodige informatie. Chatbots worden veel slimmer, en daarom vind niemand het meer erg om met een chatbot te chatten. De bot geeft zo alvast alle informatie aan de medewerker. Scheelt veel tijd! Bedrijven die een chatbot hebben of gaan inzetten kunnen beter inspelen op de vraag van de gebruiker, dit maakt het persoonlijker en zorgt voor een goede band. Bij personeelstekort kan een chatbot de meest voorkomende vragen al oppakken, zodat medewerkers alleen bezig zijn met de vragen die echte menselijke kennis nodig hebben.

Metaverse wordt steeds belangrijker

Een metaverse is te vergelijken met een ervaring met een VR-bril. Maar in plaats van alleen een kijkje te nemen zoals het geval is met een VR-bril , is een metaverse een daadwerkelijke wereld. Een metaverse maakt gebruik van augmented reality en virtual reality om deze wereld te maken. Om de metaverse te kunnen betreden en te verkennen maak je een persoonlijke avatar. Daarna kan je verbinding zoeken met andere mensen van over de hele wereld . Een voorbeeld hiervan is Decentraland, een virtuele wereld waar alles in handen ligt van de gebruikers. Je kan hier stukken land kopen, bebouwen, bewandelen en verkopen zonder limiet . De verwachting is dat deze metaverses in 2023 nog meer gaan groeien. Niet alleen een concept als Decentraland, maar ook in de zorg, het onderwijs en zelfs in de modewereld.

Overal kunnen werken is blijvend

Sinds maart 2020 is er veel veranderd op de manier waarop , maar vooral waar men werkt. Het is tegenwoordig praktisch stoffig om de volledige vijf werkdagen op het kantoor te moeten werken. Natuurlijk zijn er beroepen waarbij dit niet anders kan , maar de verplaatsing naar het werken op andere locaties is zichtbaar. Hier wordt niet alleen het werken vanuit huis mee bedoeld , maar ook het werken op een remote locatie zoals een bieb of café.

IT'ers blijven schaars

Om te zorgen dat organisaties kunnen blijven innoveren , is het nodig om goed IT personeel te hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat organisaties kunnen blijven groeien en veranderen. Dit kan door te werken aan nieuwe applicaties maar ook door meer hybride, dus meer in de cloud, te gaan werken. Niet alleen dit jaar maar ook in 2023 i s er een tekort aan IT personeel met de juiste kwalificaties. Er zijn ruim 20.000 technologische vacatures die hierdoor niet gevuld kunnen worden. Dit betekent dat veel organisaties IT zullen moeten uitbesteden . Dit kan bijvoorbeeld door IT trainees of professionals van QISS IT in te schakelen om de IT afdeling tot een hoger niveau te tillen. QISS IT leidt young professionals op voor een succesvolle carrière in de IT met een werk-leertraject . Meer weten over onze oplossingen? Kijk dan op onze opdrachtgevers pagina.

Ben je op zoek naar iets bijzonders?