ICT: de nadruk op de C

Het belang van communicatie in de ICT

•••

Onbegrijpelijke scripts en codes schrijven, uren achter een beeldscherm doorbrengen en natuurlijk een beetje 'nerdy' imago. Kort samengevat is dit het standaard beeld van ICT. Is dit beeld eigenlijk wel terecht?

Traditioneel gezien is de ICT ooit gestart met de nadruk op de T van Technologie. Computers werden met name gebruikt voor gegevensverwerking en printers spuwden op commando stapels rapportages uit. Het management van bedrijven zag de afdeling vooral als kostenpost, waarbij de ICT manager jaarlijks de gewenste uitgaven moest verdedigen.

Een belangrijke verandering hierin is de opkomst van sociale media, de buitenwereld drong als het ware het ICT-domein binnen. Persoonlijke informatie, ervaringen en interesses van consumenten worden voortaan gedeeld via de digitale snelweg. Voor organisaties een schatkist aan informatie. De ICT-afdeling wordt ingezet om deze big data te verkrijgen en te analyseren. Immers, op geen enkele andere wijze krijgt men zo snel inzicht in het gedrag van consumenten en belangrijker nog, inzicht in hoe het (koop-)gedrag beïnvloed kan worden. We zien een verschuiving van de T naar de I: Informatie.

Tegelijkertijd is ook de invulling van de werkweek er anders uit gaan zien. Het internet biedt de mogelijkheid om los van tijd en locatie je werkzaamheden uit te voeren. Ook dit vraagt om een nieuwe benadering van ICT, de grens tussen privé en werk vervaagt. Van systemen, applicaties maar ook servicepunten wordt verwacht dat deze 24/7 beschikbaar zijn. Zo zorgt de opkomst van BYOD (Bring Your Own Device) daarnaast voor een andere inhoud van werkplekbeheer en wordt het belang van cloudbeheer vergroot.

Het belang van de ICT-afdeling werd vorig jaar voor iedereen pas écht duidelijk. Mondiaal werden de kantoorwerkzaamheden massaal naar de thuissituatie verplaatst en ICT’ers draaiden overuren om iedereen in staat te stellen om op afstand te kunnen communiceren en samen te werken.

Technologie en Informatie zijn uiteraard belangrijke factoren om het thuiswerken te faciliteren, maar opvallend is dat vooral een andere behoefte van de gebruikers nóg zichtbaarder is geworden. Namelijk, het bieden van een luisterend oor, het horen van ‘de vraag achter de vraag’, het meedenken en een sparringpartner zijn. Een duidelijk beroep op de communicatieve vaardigheden van de ICT-afdeling. De core business van de ICT bestaat daarmee dus vandaag de dag uit communicatie. De focus van de afdeling verschuift van ondersteunend naar faciliterend, van reactief naar proactief.

Bij QISS IT richten wij ons op deze verandering. Wij geloven dat kennis (hard skills) een even zo grote rol speelt als communicatieve vaardigheden (soft skills). Daarom werkt QISS met IT’ers van de toekomst, die geselecteerd worden op zowel hun communicatiestijl (DISC persoonlijkheidsanalyse) als hun vaardigheden (Skill Games). Wij trainen hen uiteraard op IT-kennis en daarnaast is het verder ontwikkelen van communicatietechnieken een belangrijk onderdeel van onze begeleiding.

Zo faciliteert QISS IT de laatste verschuiving: de nadruk op de C. Communicatie.

Benieuwd hoe dit eruit ziet in de praktijk? Lees meer over ons traineeship.

Vragen of even sparren?

Heb je nog een vraag? Bel, app of mail mij! QISS IT is elke werkdag bereikbaar van 08.00 tot 20.00. Dus zelfs in de avonduren staan we voor je klaar.
Esther Jousma
Esther Jousma Managing Director

Ben je op zoek naar iets bijzonders?