Game, set, match.

Het belang van vaardigheden in de ICT

•••

Vaardigheden zijn steeds vaker de belangrijkste selectiecriteria bij het vervullen van een vacature. Het is dan ook niet voor niets dat het selectieproces van QISS IT juist hierop is ingericht. Waarom het het belang van vaardigheden nu zo groot en hoe ontdek je het beste wat de vaardigheden van jouw kandidaat zijn? 

Veel organisaties gaan binnen de selectieprocedure uit van een cv. Ligt de toegevoegde waarde niet in het vinden van de juiste persoon? Een match met de bedrijfscultuur, het team en de rol zorgt vaak voor een sterkere commitment. Om die reden is het dan ook de investering waard om iemand kennis en de hard skills bij te brengen, zolang de vaardigheden al aanwezig zijn.


"What’s important is that you have a faith in people, that they’re basically good and smart, and if you give them tools, they’ll do wonderful things with them."
- Steve Jobs


Met tien jaar ervaring in de ICT-detachering merkten wij op dat er een behoefte was naar meer diversiteit en een bepaald profiel op de IT-afdeling. Gezien de wereld zo snel verandert, is het niet meer dan logisch dat ook de gevraagde competenties mee veranderen. Toch blijkt het lastig om het complete pakket te vinden; een vrouw met afgeronde ICT-opleiding en sterke communicatieve vaardigheden, daar lopen er geen honderden van rond.


IT KAN JE LEREN

Zodoende zijn wij in 2012 gestart met ons eigen traineeship, om trainees klaar te stomen voor werkzaamheden op de IT-afdeling. Het was vooral zaak om verandering teweeg te brengen door het werven van andere type personen. Mensen die wellicht nooit eerder de ICT hebben overwogen. Daarom nemen wij de opleidingsachtergrond niet als uitgangspunt bij de selectie.

Het is van belang om duidelijk te hebben welke vaardigheden gewenst zijn, bij onze opdrachtgevers en in het algemeen op de IT-servicedesk. Zo kunnen wij hier onze trainees en ICT-professionals op aansturen. Zo heeft er onlangs een verschuiving plaatsgevonden in de behoefte naar bepaalde vaardigheden. In de tijd van corona en het thuiswerken spelen inlevingsvermogen, zelfredzaamheid en communicatieve vaardigheden een grote rol.


RUIMTE VOOR HET VERHAAL

Sinds de introductie van ons game-based assessment kunnen wij de vaardigheden in kaart brengen van potentiële nieuwe trainees. De games bieden de ruimte voor het verhaal van de kandidaat. Na het spelen van een viertal skill games krijgen wij een duidelijk beeld waar hun kracht van nature ligt. Het geluk is dat QISS IT al over ontzettend getalenteerde en goed getrainde medewerkers beschikt. Zo hebben wij een uitgangspunt voor de gewenste score voor het profiel bij desbetreffende functie. 

Kandidaten beleven plezier aan het maken van de Skills Games en laat ze ook vergeten dat ze bezig zijn met een assessment. Hierdoor zijn zenuwen minder van invloed op de resultaten van het assessment. Het geeft daarnaast inzicht in het onbewuste gedrag, de resultaten worden niet aangepast naar sociaal wenselijkheid en de data is unbiased.


GAME, SET, MATCH

Het merendeel van ons IT'ers heeft geen afgeronde ICT-opleiding, maar maakt momenteel wel het verschil bij een van onze klanten, door te werken vanuit hun kracht. Wij werken aan de ICT van morgen, verdiepen ons in de nieuwe rollen waar behoefte naar is en leiden talent hiervoor op. Wij leren de QISS'ers kennen via de games, verzorgen hun van ICT-kennis en zij staan in de startblokken voor de match met hun uitdagende opdracht: Game, Set, Match!

Vragen of even sparren?

Heb je nog een vraag? Bel, app of mail mij! QISS IT is elke werkdag bereikbaar van 08.00 tot 20.00. Dus zelfs in de avonduren staan we voor je klaar.
Esther Jousma
Esther Jousma Managing Director

Ben je op zoek naar iets bijzonders?