10 jaar QISS IT: terug- en vooruitblikken

Door José van Dalen

•••

In 2010 startte ik met QISS IT. Mijn missie was duidelijk: meer diversiteit brengen op de IT-werkvloer. Hoe ik dit precies ging bereiken, zou ik onderweg wel gaan ontdekken. In september 2010, precies een decennium geleden, hadden wij onze eerste plaatsing. Een mooi moment voor reflectie.


IT is onmisbaar

De IT zag er tien jaar geleden anders uit, zo had de branche meer last van haar imago. De IT was voor buitenstaanders vaak onbegrijpelijk, de waarde van de IT werd meer als ondersteuning van de onderneming gezien en vrouwen waren nauwelijks op de werkvloer te vinden. Inmiddels, vooral in tijden van corona, is de toon gezet: de IT-afdeling is onmisbaar.

Stappen

In 2012 zijn we gestart met onze eerste IT traineeship, waarbij wij juist vrouwen willen stimuleren om een omscholing richting de IT aan te gaan, zonder enige achtergrond of ervaring. Dat was het begin. De afgelopen jaren hebben wij ontzettend veel stappen gezet, die onze wervingsmethode en werkwijze zo veel krachtiger maken. Denk aan de DISC-analyse waarbij er een heel mooi beeld wordt gegeven van iemands persoonlijkheids- en communicatiestijl. Of de Skills Games die ontwikkeld zijn om inzicht te generen in vaardigheden die voor de desbetreffende functie gewenst zijn. Naast zelfkennis, coaching en persoonlijke ontwikkeling hebben wij ons ook verdiept in de leertrajecten. Zo zijn er diverse leertrajecten ontwikkeld en hebben onze trainees toegang tot MyCademy waar zij onbeperkt hun kennis kunnen verbreden, ondersteund door IT-certificaten.

Tien jaar QISS IT in cijfers

  • 43 traineeships met nog 1 traineeship op de planning voor dit jaar;
  • Meer dan 300 trainees;
  • 70% van de trainees hebben hun IT-carrière voort kunnen zetten bij een van onze opdrachtgevers;
  • 60% van onze trainees is vrouw.

Vooruitblikken

Met de groeispurt die QISS IT heeft gemaakt, is er ook meer dan genoeg om naar uit te kijken. Deze successen gaan wij uiteraard voortzetten! Zo gaan wij komend jaar starten met het openen van regionale kantoren en gaan wij ons meer richten op de opleidingstrajecten waardoor IT’ers zich bij ons meer kunnen gaan specialiseren. Door herstructurering van de organisatie gaan wij ons meer richten op co-sourcing dan wij voorheen deden, omdat wij ons willen ontwikkelen tot consultant binnen de IT op het gebied van jouw servicedesk. Ons eerste streefpunt staat voor dit jaar nog op de agenda: het binnenhalen van de Computable Award 2020 in de categorie Recruitment & Detachering.

Feest

Ons eerste decenniumfeest heeft een andere vorm moeten aannemen dan wij hadden gewild, want ook corona heeft invloed gehad op QISS IT. Toch zijn wij zichtbaar gebleven. Ik ben dan ook ontzettend trots dat wij dit jaar wederom zijn genomineerd voor de Computable Awards. Dat was niet mogelijk geweest zonder onze klanten.

Ben je op zoek naar iets bijzonders?