Opgaan voor een IT-examen

Door IT-talent Ellen

•••

Zonder hardcore IT-ervaring de dynamische wereld van de IT binnenstappen. Dat lijkt super spannend, maar dankzij het traineeship van QISS IT blijft alleen de gezonde spanning over. Tijdens de eerste week heb ik diverse trainingen mogen volgen, zoals een ICT-basis training, ITIL 4 foundation, Office365, remote werken en TOPdesk. Een handige basis om van start mee te gaan, maar hoe gaat het dan verder?

Bij QISS-IT heb je de mogelijkheid om je eigen gebruikerservaring, de eerdere opgedane kennis en het leerproces in de praktijk aan te vullen via het e-learningplatform. Zo ben ik op het platform aan de slag gegaan met de voorbereiding op het MTA Security Fundamentals 98-367 examen. Een waardevol certificaat in de ICT-wereld.

Voorbereiding op het e-learningplatform

De hoofdstukken van MTA Security Fundamentals zijn opgedeeld in de volgende vier kennisdomeinen: Security Layers, Operating System Security, Network Security en Securitysoftware. Elk domein begint met een pre-assessment, waarin al verschillende hardcore IT-termen voorkwamen. Voor elke nieuwe trainee: laat je hierdoor niet ontmoedigen, het komt helemaal goed!

Vervolgens eindigt een domein met ‘labs’ waarin je digitaal praktijkoefeningen maakt. Vervolgens maak je het post-assessment. Waar ik nu met een glimlach op terugkijk is dat ik tijdens het eerste pre-assessment dacht “waar moet ik beginnen?!”. Maar door middel van de sessies, de herkenning en het goed afronden van de post-assessments, ebde de lichte paniek weg en bleef gelukkig alleen het enthousiasme over. Want hoe leuk is het dat je bepaalde dingen gelijk even op je eigen laptop kunt toepassen?

Op het platform kunnen we niet alleen de hardcore IT-kennis vergaren maar hebben we ook toegang tot diverse softskill-cursussen. Deze cursussen zijn belangrijk om ons niet alleen te ontplooien als IT’er, maar tot een communicatieve IT’er.

Het eerste MTA-examen (Security Fundamentals 98-367)

Ik waande mij in de week van het examen weer even terug in mijn studententijd. Omringd door samenvattingen, flashcards, notities en markeerstiften kwam het grote moment steeds dichterbij.

Het examen wordt digitaal afgenomen en een half uur voor je examentijd kun je al beginnen met de check-in. Je komt na de check-in in een wachtrij terecht, maar wees gerust, ik schoot binnen no time van plek 32 naar 2. En toen was het opeens al zo ver! De vragen gingen mij na alle voorbereiding gelukkig goed af. Na nog een keer het controleren van de vragen en antwoorden rondde ik het examen af. Je krijgt meteen de uitslag te zien en gelukkig stond daar “Congratulations on your Microsoft certification!”

Vooruitblik op de toekomst

Alle kennis die ik tijdens deze module heb vergaard komen goed van pas tijdens mijn eerste opdracht bij een grote scholengemeenschap. Zo kan ik bij bepaalde vraagstukken nu ook teruggrijpen op mijn aantekeningen van de module. Gezonde spanning zal ik denk ik altijd blijven houden, in de dynamische wereld van de IT is door blijven leren en jezelf ontwikkelen natuurlijk essentieel. Gelukkig krijgen wij hier vanuit QISS-IT verschillende handvatten en ruimte voor om dit te kunnen realiseren!

Ben je op zoek naar iets bijzonders?