Van bachelor communicatie naar traineeship IT

Door IT-talent Celine

•••

Ik in de IT? Als je mijn moeder dit twee jaar geleden had verteld, had ze je vierkant uitgelachen. En toch ben ik sinds augustus 2019 fulltime aan het werk in de IT. Hoe is dit tot stand gekomen? Waarom een andere richting dan mijn studieachtergrond? Waarom IT?

KONINGIN IN TWIJFELEN

Na mijn bachelor wist ik dat ik nog lang niet uitgeleerd was. Maar een fulltime master doen… dat leek me dan weer niets. Ofwel, ik had geen idee wat ik na mijn studie wilde doen. Mijn studiehoofdrichting was Communicatie, wat heel breed is, maar wat kan je er nu daadwerkelijk mee? Ik had een prachtig papiertje op zak waar ik voor mijn gevoel àlles, maar juist ook niets mee kon. Aangezien ik geen idee had, bleef ik bij de supermarkt werken waar ik al tien jaar werkzaam was. Ik kon zo veel uren maken als ik wilde, werkte in een leuk team en verdiende goed. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

MAAR TOEN…

Mijn moeder werd bang dat ik heel mijn leven in de supermarkt zou blijven werken. Plots kwam er een gouden kans voorbij: een IT-traineeship bij QISS IT. Nooit eerder had ik aan een carrière in de IT gedacht. Voor mij was een traineeship de perfecte oplossing. Fulltime werken, salaris ontvangen en daarnaast leren en certificaten behalen. Binnen twee weken was het contract getekend en kon ik uitkijken naar mijn eerste ‘grote-mensen-baan'.


"Je verbreedt je kennis op deze manier elke dag weer."


STILL GOING STRONG

In tegenstelling tot de verwachting van een aantal sceptici: I am still going strong. Ik werk bijna anderhalf jaar bij QISS IT en ben nog steeds gedetacheerd bij mijn eerste opdracht, inmiddels in een andere functie. Ik weet niet hoe ik het voor elkaar krijg, maar zelfs in detachering ben ik blijkbaar een loyale werknemer. Ik vind het fijn om andere dingen te leren dan tijdens mijn studie. Het is vernieuwend en je verbreedt je kennis op deze manier elke dag weer. Ik hoop nog veel te kunnen leren in mijn tijd bij QISS IT en uiteraard ook daarna. Ik zie een traineeship als de perfecte opstap voor je carrière in een eventueel nieuw vakgebied.

TIPS & TRICKS VOOR TWIJFELAARS ZOALS IK

Mocht je overwegen een traineeship te starten bij QISS IT, maar ben je net als ik een ster in twijfelen? Hieronder wat tips om de knoop door te hakken en de juiste beslissing te maken:
  • Praat erover met mensen die je goed kent. Bij mij reageerden de meesten eerst ook met: 'Jij in de IT?!’ Naarmate je meer vertelt en er meer over praat, zullen mensen die dicht bij je staan merken dat je er daadwerkelijk enthousiast van wordt.
  • Bel na je eerste of tweede sollicitatiegesprek met een QISS IT-trainee. Dit heb ik ook gedaan. Een voorstelling ergens van doen waar je geen ervaring mee hebt, is altijd lastig. Op deze manier krijg je een eerlijk beeld van iemand die nu precies doet wat jij wellicht ook gaat doen.
  • Lees je van tevoren in over enkele IT certificaten. ITIL4 is bijvoorbeeld verplicht om te behalen. Doe online research om te kijken of de stof je aanspreekt.
  • Last but not least: luister naar je hart. Als het goed voelt, doe het dan!

Vragen of even sparren?

Heb je nog een vraag? Bel, app of mail mij! QISS IT is elke werkdag bereikbaar van 08.00 tot 20.00. Dus zelfs in de avonduren staan we voor je klaar.
Caroline van Hoorn
Caroline van Hoorn Talentmanager Den Haag

Ben je op zoek naar iets bijzonders?