Wat wil ik later worden? De opties in de IT zijn oneindig

Door IT-professional Kaan

•••

Sommigen weten het al van kleins af aan: ‘Ik wil dierenarts worden.’ ‘Ik ga het familiebedrijf in.’ of ‘Ik word profvoetballer.’ Voor de meesten van ons blijft het een grote zoektocht wat je later als je groot bent, wilt worden. We komen erachter welk pad we willen bewandelen, door onze ervaringen, keuzes èn onszelf vragen te blijven stellen.

Denkende aan de toekomst, denk ik aan de IT. Het is de branche die is gericht op ontwikkeling en innovatie. Technologie staat geen seconde stil, de dingen die je gisteren leerde zijn morgen alweer achterhaald. Om die reden is er in alle sectoren veel vraag naar IT’ers, die leergierig zijn en gedreven zijn om mee te groeien.

Aan de slag

Dit is een van de redenen waarom mijn keuze op de IT is gevallen en ben ik hierin een opleiding gaan volgen. Een carrière opbouwen die toekomstbestendig was binnen een branche waar geen dag hetzelfde is. Na het behalen van mijn eerste diploma, wilde ik dan ook verder leren. Na enige tijd durfde ik mijzelf de vraag te stellen: ‘Is dit wat ik echt wil?’. Ik kwam erachter dat ik er klaar voor was om aan de slag te gaan en niet meer fulltime in de schoolbanken wilde zitten.

Zo kwam ik bij QISS IT terecht, waar ik de mogelijkheid heb om werkervaring op te doen en tegelijkertijd certificaten te behalen. Zo bouw ik efficiënt mijn cv op en heb ik het voordeel om gecoacht te worden gedurende deze ontdekkingsperiode. De talentmanagers helpen jou regelmatig vragen te stellen aan jezelf: ‘Wat wil je nog leren?’ ‘Waar wil je in groeien?’.

Ruimte om te groeien

Gelukkig is er binnen veel organisaties de ruimte voor medewerkers van de IT-afdeling om mee te groeien met de ontwikkelingen in hun vak. Het is tenslotte van belang om de afdeling up-to-date te houden. Detachering in de IT was voor mij de juiste keuze in mijn carrière.

Niet alleen omdat ik op die manier de ruimte krijg om te leren, maar ook om de IT-wereld te ontdekken. De mogelijkheden binnen de IT zijn eindeloos. Dit is een andere reden geweest voor mijn keuze tot de IT, omdat je makkelijk een nieuwe functie en daarmee uitdaging aan kan gaan.

Lessen geleerd

Ik heb geleerd dat je niet altijd direct de juiste keuze hoeft te maken. Geef jezelf de ruimte om te ontdekken en blijf altijd evalueren. Dat kan alleen, of met een fijne partner zoals QISS IT. Mijn wijze lessen?

Stel vragen naar jezelf en zoek dingen uit: door vragen te stellen kom je er achter wat je wel en niet wilt doen. Dit zorgt ervoor dat je een overzicht hebt en hierdoor makkelijker keuzes kunt gaan maken.
Doe iets waar je energie van krijgt: wanneer jij iets doet waar je energie van krijgt, dan maak je het voor jezelf makkelijker en leuker om je werk uit te voeren!
Stel doelen: door concrete doelen te stellen, maak je het voor jezelf duidelijk wat je wilt gaan bereiken binnen een bepaald termijn.
Maak een plan: zodra je achter bent gekomen wat je wel wilt doen, kun je daarna een plan maken voor jezelf hoe je dit wilt bereiken.
Het is niet erg als je als je er niet meteen uitkomt: het kan lastig zijn om allerlei vragen goed te beantwoorden. Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je hier niet gelijk uitkomt, want er is niet één goed antwoord. Leg soms een vraag even naast je neer, het antwoord komt later wel.

Kaan noemde het al, de mogelijkheden binnen de IT zijn eindeloos. Kaan heeft een beginnetje voor jou opgesteld. Heb jij nog meer vragen? Neem contact met ons op en wij vertellen je meer.

Er zijn een aantal IT-beroepen waarbij je programmeert en niet programmeert. De IT-beroepen waarbij je programmeert zijn:
 • Java programmeur: Als Java programmeur beheers je een van de meest gebruikte programmeertalen. Veel mobiele telefoons draaien op Java en internetbankieren doe je meestal met behulp van Java.
 • JavaScript ontwikkelaar: JavaScript is een andere taal dan Java. JavaScript wordt vooral gebruikt om webpagina’s interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen. Dit zijn de zichtbare delen voor de gebruiker. Daarom worden JavaScript developers vaak ook front-end (zichtbaar voor de gebruiker).
 • C# developer: De programmeertaal C# is ontwikkeld door Microsoft. Veel systemen draaien op Microsoft-software waardoor de vraag naar C# programmeurs heel groot is.
 • PHP programmeur: PHP wordt gezien als een van de makkelijker talen. PHP is zeer populair, makkelijk te leren en er is een brede ondersteuning mogelijk op het internet. Als PHP programmeur word je vooral ingezet voor het maken van webapplicaties, zoals blogs, online fora en contentmanagementsystemen.
 • .NET developer: Een .NET developer zorgt er eigenlijk voor dat programma’s die in verschillende talen zijn geschreven met elkaar kunnen communiceren.
 • App developer: Met een App developer wordt vaak iemand bedoeld die applicaties maakt voor mobiele telefoons. Daarbij zijn er twee talen: iOS voor de software van Apple en Android voor overige devices.
 • Webdesigner: Een webdesigner houdt zich bezig met de voorkant van een website of app.
 • Backend developer: De backend developer is de programmeur die zich bezighoudt met de software waardoor websites kunnen functioneren. Meestal is dit software voor servers. Een backend developer houdt zich letterlijk bezig met de achterkant van een website en gebruikt daarvoor talen als Java, C#, Phyton, PHP of SQL.
 • Front-end developer: een front-end developer houdt zich bezig met de voorkant van een website en gebruikt hiervoor talen als Javascript, HTML en CSS.
 • Fullstack developer: Een fullstack developer is een front-end en backend developer in één. Deze programmeur maakt dus software voor servers (backend) en voor browsers (front-end)

De IT-beroepen waarbij je niet programmeert:

 • IT-manager: een IT-manager is binnen de organisatie of een organisatieonderdeel verantwoordelijk voor het plannen, aansturen of coördineren van IT activiteiten en stuurt IT-mensen als programmeurs aan.
 • IT-projectmanager: binnen de IT wordt er vaak gewerkt met projecten. Een IT-projectmanager heeft genoeg verstand projectmatig op het gebied van IT te leiden en succesvol te voltooien.
 • IT-consultant: Als IT-consultant ondersteun en adviseer je bedrijven en organisaties op het gebied van IT en informatica.
 • Netwerk engineer: Een website heeft ergens een server staan waarop deze website draait. Deze server staat, vaak met duizenden andere servers, in een zogenaamde serverruimte. Een netwerk engineer zorgt er bijvoorbeeld voor dat een serverruimte gerealiseerd en onderhouden wordt.
 • Systeembeheerder: Een systeembeheerder zorgt er eigenlijk voor dat werknemers bij een organisatie zonder problemen met hun computer of software kunnen werken.
 • Data scientist: Een data scientist is eigenlijk een statisticus die gebruik maakt van software en programma’s om grote hoeveelheden data te ontsluiten en te analyseren. Veel data scientists kunnen zelf programmeren maar dat is niet per se nodig.
 • Servicedeskmedewerker IT: Als je wifi het niet meer doet of je problemen hebt met de installatie van een TV, bel je het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk is en krijg je een servicedeskmedewerker IT aan de lijn. Sommige servicedeskmedewerkers helpen ook thuis of op kantoor met problemen rondom installatie en communicatie.
 • Functionaris gegevensbescherming: Dankzij de komst van internet is privacy en de bescherming daarvan steeds belangrijker geworden. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot een functionaris gegevensbescherming die controleert dat bedrijven zich aan (nieuwe) privacyregels houden.
 • Scrum master: Een scrum master is geen leidinggevende of projectleider. Een scrum master is eigenlijk een ander woord voor een coach. Maar dan wel een coach voor in de IT-branche. Een scrum master probeert met een team in een relatief korte tijd een softwareproduct op te leveren.

Ben je op zoek naar iets bijzonders?