Denise Zorgman

Medewerker Werkplekservices

•••

In gesprek met Denise Zorgman, Medewerker Werkplekservices bij TU Delft. Zij volgde vanaf juni 2019 een opleidingstraject bij QISS-IT en heeft naast veel praktische trainingen certificaten behaald op het gebied van ITIL®4 én MTA Security. Daarmee is ze de eerste externe deelnemer; dat wil zeggen dat ze vanuit haar eigen werkgever bij QISS het traineeship heeft gevolgd. Wij vroegen Denise naar haar ervaringen.

Melissa: Zeg Denise, even een snelle rewind, hoe kwam jij in contact met QISS-IT?

Denise: Nou, om heel eerlijk te zijn kwam ik niet zelf in aanraking met QISS, maar kwam dat via mijn manager. Hij had namelijk contact met jullie en vertelde mij over het traineeship. Hij zei meteen dat QISS dit omscholingstraject al jaren doet en dat hij dus vertrouwen had in het programma. 

Melissa: En toen, wat was je eerste reactie? 

Denise: Ik zei gelijk “gaan we doen”! Ik was al een tijd werkzaam voor het servicepunt van TU Delft en daar waren mijn werkzaamheden heel erg breed. Maar ik merkte al snel dat mijn interesse vooral bij de IT-vraagstukken lag en toen ik dat uitsprak kon ik aan de slag bij Werkplekservices. Wel zei ik er meteen bij dat ik nog weinig wist van IT en dat het me leuk leek om dan wel trainingen te gaan volgen om me hierin te verdiepen. 

Melissa: Tof hoor, dat je zo in het diepe sprong! Wat trok je eigenlijk zo aan in die IT-vraagstukken? 

Denise: Tja, hoe zal ik dat eens uitleggen. Het zoeken naar oplossingen, problemen achterhalen. Heel vaak ligt de oplossing niet voor het oprapen en ga je echt puzzelen. Dat maakt het interessant. Het is nooit een saai proces, je moet volop blijven nadenken. 

Melissa: En vond je het spannend om – toch als eerste externe deelnemer – te starten in ons traineeship? 

Denise: Niet zozeer spannend, ik was vooral super enthousiast. En nieuwsgierig.

Melissa: De 10-daagse was in juni, dat is alweer even achter de rug. Hoe kijk je daar nu op terug? 

Denise: Het waren twee super leuke weken. Het meest heb ik geleerd van Windows10 en MTA Security. Maar de ICT Basistraining heb je ook echt nodig hoor, als je de overstap maakt naar de IT! 

Melissa: En wat vond je het moeilijkste onderwerp? 

Denise: Oei, goeie vraag. Ik denk toch MTA Security, het gaat allemaal net wat dieper en het is veel stof. Zoveel termen en afkortingen, en omdat je er examen in doet ga je er extra serieus mee aan de slag. 

Melissa: Begin september heb je dat examen ook gehaald, dus je bent nu al 2 IT-certificaten rijker. Gefeliciteerd! 

Denise: Haha, ja dankje. Gek genoeg heb ik nu al meer certificaten dan veel van mijn collega’s. 

M
elissa: Hoe grappig is dat! Van welk onderwerp uit het traineeship zie je het meeste terug in je werk? 

Denise: Dan toch echt Windows10 en Security. Daar kun je gewoon niet omheen! Met ITIL hebben wij niet zoveel te maken, maar ik heb al wel gemerkt dat het fijn is dat je bepaalde practices kunt herkennen. 

Melissa: Klinkt allemaal wel heel serieus zo. Viel er ook nog wat te lachen? 

Denise: Jazeker! Het meeste hebben we denk ik gelachen op de laatste dag, toen we onze kennis in praktijk brachten bij de rollenspellen. Dan ga je het toch maar ineens doen en kan het zomaar gebeuren dat je een (grappig) foutje maakt… 

Melissa: Haha, dat horen we vaker. Hoe meer je ‘blundert’ in een rollenspel hoe beter, daar leer je juist ontzettend veel van! En hoe was het contact binnen de groep? 

Denise: Super, vanaf het eerste moment. Je zit toch allemaal in hetzelfde schuitje. We hebben ook nog steeds contact, we zijn al een keer uit eten geweest en de datumprikker voor de volgende keer is al rondgestuurd! 

Melissa: Wat onwijs leuk! Heb je nog tips voor aankomende trainees? 

D
enise: Ehm. Ga vooral lekker zelf op onderzoek uit, ga niet zitten wachten tot het je wordt aangereikt. Ontdek zelf hoe het werkt, daar leer je super veel van! 

Melissa: Dan nog wat anders hè, wat voor reacties krijg je eigenlijk op je ommezwaai naar IT? 

Denise: Ha, er wordt me vaak gevraagd wat ik nou zo leuk vind aan IT. Het is nog steeds een beetje een mannending, ik zit nu ook als enige vrouw tussen dertig mannen. Maar het wordt heel positief ontvangen, juist ook door die mannen! 

Melissa: Kijk, super! Girlpower! 

Denise: Ja, vrouwen zijn echt van harte welkom in de IT, zo ervaar ik dat. Laat je dus niet weerhouden door stomme vooroordelen! 

Melissa: Zo is dat, zo zien we dat ook bij QISS. En Denise, ontzettend bedankt dat jij onze eerste externe deelnemer wilde zijn in ons traineeship. Je was een super leuke aanvulling op de groep. Wie weet gaan er nu wel meer mensen in jouw voetsporen treden, hoe geinig zou dat zijn? 

Denise: Ik kan het iedereen aanraden, ik heb super veel geleerd én een ontzettend leuke tijd gehad. Bedankt daarvoor! 

Melissa: Hé we gaan nu niet alsnog een soort van afscheid nemen toch? Je komt gewoon nog maar eens langs, voor een kop koffie of een kennissessie. Altijd welkom! 

Denise: DEAL!