Nieuwe uitdaging voelt als thuiskomen

Door IT-talent Anne-Celine

••• Als afgestudeerde in Communicatie en Media Innovatie start ik met mijn carrière als trainee bij QISS IT. Een mooie kans in ongebruikelijke tijden. De elementen die ik belangrijk vind in een baan zoals binding met het bedrijf, het opdoen van nieuwe kennis, het leren kennen van collega’s en het proeven van de werksfeer, zijn met coronatijd lastig te mee te geven door een werkgever en daarmee te ervaren door een werknemer. QISS IT streeft ernaar dit toch te waarborgen tijdens de aangepaste introductieweek. Hoe zij dit waarmaken vertel ik in mijn dagboek van de introductieweek.

Dag 1 – Kennismaking & introductie

Met een mondkapje op bel ik aan bij Wolga 9 in Den Haag. Om half negen verwelkomt een nieuwe collega mij en zij vraagt bij ontvangst of ik een kop thee wil om op te warmen. Een warm welkom! Als ik om mij heen kijk, zie ik dat de werkvloer coronaproef is ingericht. Er zijn looproutes, mondkapjes aanwezig en elke trainee krijgt een werkplek op ruim anderhalve meter afstand van elkaar. Ik wens de andere trainees een goedemorgen. Het is een diverse groep: zowel man als vrouw en met elk een andere studieachtergrond van Kunst tot Evenementmanagement. Na de kennismaking op gepaste afstand met mijn nieuwe collega’s maak ik kennis met QISS IT via een presentatie gegeven door oprichter José. Dit geeft de informele en warme werkcultuur aan. Ik merk dat de medewerkers elkaar goed kennen en betrokken zijn. Naast de prettige sfeer en gezelligheid is de eerste dag voornamelijk informatief. Het meeste dat mij bijblijft is de persoonlijke begeleiding en feedback die ik krijg van de trainers bij het oefenen van een intakegesprek en mijn pitch. De trainers helpen bij het vinden van mijn motivatie en affiniteit voor IT. Als ik buiten sta na de eerste dag heb ik een glimlach op mijn gezicht. Na deze dag denk ik: de werkgever past bij mij, geeft mij een warm, welkom gevoel en een goed beeld van wat mij te wachten staat als trainee. Een betrokken werkgever waarbij de persoonlijke benadering en ontplooiing centraal staan.

Dag 2 – ICT Basistraining (online)

Vandaag volg ik de training thuis via MS Teams. Met mijn Communicatie-achtergrond heb ik minimale kennis van IT, daarom ben ik nieuwsgierig naar de invulling van de training van vandaag. Na een opstart met de Talentmanagers en kennismaking met de trainer start de training. De coaches vragen naar onze ervaringen van gisteren en tonen oprechte interesse. Ik waardeer de betrokkenheid van hen. De trainer vraagt mijzelf voor te stellen en mijn motivatie te onderbouwen voor mijn keuze voor IT. Bewust zie ik dit als een kans: creatief verfijn ik mijn pitch voor de keuze als trainee bij QISS IT. Vol passie en enthousiasme brengt de trainer ons de basis van IT bij in een online training. Een digitale training is pittig en klinkt stoffig. Maar de trainer brengt de stof op een leuke manier bij met voorbeelden uit de praktijk, humor en diverse opdrachten. Na vele koppen thee en informatie, heb ik een goed beeld over de IT-afdeling en de functie als servicedeskmedewerker. Als ik mijn laptop afsluit, voelt mijn hoofd vol met informatie. Ik laat alles landen en gun mijzelf een rustige avond. Relaxen is ook een nuttige activiteit.

Dag 3 – Office 365 (online)

Met een grote mok koffie en mijn laptop voor mijn neus, zit ik klaar voor de tweede training. Vandaag maken we kennis met een nieuwe trainer, die ons Office356 bijbrengt. Als veelzijdige Microsoftgebruiker heb ik basiskennis van MS Teams, Word, Excel en Outlook. Vandaag krijg ik een ander kijk op deze applicaties. Met een testaccount krijg ik toegang tot de administratieve rechten achter de schermen. Zo zie ik hoe ik gebruikers kan helpen met hun vragen of problemen met betrekking tot Office365. Na een paar koppen thee en veel uitleg mag ik zelf aan de slag met het programma. Zo krijgen we de opdracht om een quiz voor elkaar te maken met List. Spelenderwijs en na veel klikken, krijg ik het programmapakket onder de knie. Ik wist niet dat het zo veelzijdig was! Na een uitgebreide wandeling in de pauze moet ik een introductiefilmpje maken over Outlook. Ik maak kennis met alle programma’s in een vogelvlucht. Bovendien leer ik de andere trainees met mijn filmpje hoe je Outlookproblemen voor de gebruiker oplost. Na een leuke quiz als afsluiting met de coaches is de training ten einde. Deze training online volgen is pittig maar nuttig! Vanavond verwen ik mijzelf na een lekkere sportsessie met een goed boek, snacks en een lekker glas wijn.

Dag 4: ITIL (online)

Vol goede moed zit ik stipt om half negen klaar voor mijn laatste digitale training. Maar eerst volgt de opstart met de Talentmanagers, wat erg fijn is. We evalueren de afgelopen dagen en delen onze ervaringen. Na het vierde voorstelrondje van deze week gaan we aan de slag met ITIL. Leuk vind ik het om te zien dan de trainer vandaag de kernwaarde ‘meedenken’ integreert in zijn training. Hij vraagt gedurende training hoe wij kunnen meedenken om het leuk te houden, wat leuke opdrachten oplevert. Wij bespreken bijvoorbeeld in groepjes de begrippen of discussiëren over ITIL, waardoor we van elkaar leren. De interactie met andere trainees houdt mij scherp en enthousiast over de training. Maar ook tijdens een van de discussiesessies deelt de trainer een whiteboard via MS Teams. Al tekenende licht hij ons de begrippen toe. In de pauze moet ik bijkomen; het is veel stof. Met een vriendin maak ik een wandeling in het park vlak bij mijn huis. Ze heeft lekkere broodjes meegenomen en een picknickkleedje. Wat is het fijn dat QISS IT ons een uur pauze geeft om weer opgewekt terug te komen voor het tweede deel van de training! Opgeladen pak ik mijn laptop er weer bij voor het tweede deel. Vol enthousiasme maakt de trainer de stof levend en behapbaar door veel voorbeelden te geven uit de praktijk. Ik krijg het gevoel dat hij ons goed voorbereid op de toets die ik moet maken om mijn ITIL-certificaat te behalen. Gedurende de dag merk ik dat de sfeer en band tussen de trainees sterker wordt. We maken grappen en delen steeds meer persoonlijke informatie. Mooi om te zien dat een goede teamsfeer veel motivatie en binding geeft tijdens deze online trainingen.

Dag 5: TOPdesk, telefoontechnieken & borrel

Als mijn wekker gaat, ben ik nog moe. Een nieuwe baan in combinatie met digitale trainingen hakt erin. Toch heb ik veel zin in vandaag. Ik begin met goede zin aan de dag. Een andere trainee wacht mij op bij de metrohalte, we reizen samen naar kantoor. Het is fijn om een goede klink te hebben met de trainees. Eenmaal aangekomen starten we gezamenlijk op met een kop koffie of thee. Ik merk dat de andere trainees ook opgetogen zijn en niet kunnen wachten te starten met hun opdracht. Niemand heeft spijt met de keuze voor QISS IT. Persoonlijk, betrokken, toegankelijke stof, fijne trainers, het thuis voelen op kantoor en een fijne werksfeer zijn veel voorkomende woorden die ik voorbij hoor komen. Stipt om negen uur verwelkomt de trainer ons met de introductie van TOPdesk. Ik zit weer aan mijn toegewezen bureau als de trainer met veel enthousiasme ons de basiskennis over TOPdesk uitlegt. Vervolgens krijg ik de instructie om een eigen account aan te maken en opdrachten te maken in TOPdesk. Met mijn laptop volg in de stappen van het opdrachtboekje. Dit is een leuke manier is om kennis te maken met TOPdesk. Ik merk dat ik de interactie tussen de trainer en andere trainees miste de afgelopen trainingen. Bij het tweede gedeelte na een verzorgde en lekkere lunch van QISS IT merk ik dat praktijkgericht onderwijs centraal staat in de training. In twee groepjes oefenen we voorbeeldtelefoontjes op de servicedesk van zowel de eerste- als de tweedelijns. Hierdoor krijg ik een goed beeld over wat mij te wachten staat op de servicedesk. Om de beurt gaan wij een gesprek aan met een verzoek van een medewerker via de telefoon, waarbij wij ondertussen alles moeten registeren in TOPdesk. Gedurende dag voel ik de behoefte van de trainees om te kletsen en elkaar ervaringen te delen van de week. De sfeer wordt steeds losser. Als verassing hebben we een (coronaproof) borrel aan het einde van de dag verzorgd door QISS IT. Maar eerst krijgen we de gelegenheid om met een collega van QISS IT de week te bespreken. Dit vind ik erg fijn. Opnieuw laat QISS zien hoe betrokken ze zijn en persoonlijk interesse in je tonen! Mijn gesprek met José was gezellig, informeel en voelde vertrouwd. Het is mooi om te zien dat ik dit gevoel heb bij elke collega van QISS IT ongeacht haar of zijn functie. Dit was ook terug te zien tijdens de borrel; iedereen kletsen met elkaar en toonde oprechte interesse naar elkaar. Een goede afsluiting van de week. Ik ben helemaal overtuigd dat ik de goede keuze heb gemaakt om een carrièreswitch te maken in de IT. Deze baan biedt naast zekerheid in deze tijd veel kansen om kennis op te doen, mijn netwerk te vergroten, werkervaring op te doen en jezelf te ontplooien.

Terugkijkend

De speerpunten van QISS IT ervaarde ik tijdens de deze week, namelijk betrokken, energie, accuratesse en meedenken. Zo denkt elke medewerker mee hoe hij of zij mij kon helpen. Ook lieten mijn nieuwe collega’s mij thuis voelen. Daarnaast zijn ze betrokken bij mijn ontwikkeling vanaf de eerste dag. De kernwaarde ‘energie’ zag ik terug in de communicatie en enthousiasme van de trainers. Tenslotte staat accuratesse centraal bij de gegeven trainingen. Het begon deze week met een warm welkom en eindigde met een borrel; ik heb mij gedurende tijd veilig en welkom gevoeld. Kortom, een mooi alternatief in coronatijd voor de introductieweek met een mix van online trainingen op activiteiten op locatie. Bedankt voor deze fijne week! Ik heb zin om te starten en kan niet wachten tot mijn eerste opdracht.

Interesse door Anne-Celine's verhaal?

Ben je op zoek naar iets bijzonders?