Als enige vrouw op de IT-afdeling

Door IT-talent Nicky

••• Het is een imago waar de IT dagelijks mee te maken heeft: de IT is een echte mannenwereld. Dit stigma moet veranderen! Waar begin je dan? Juist, bij jezelf.

Ik ben trots dat ik als vrouw samen met QISS IT mij hiervoor inzet. QISS IT stimuleert actief vrouwen om de stap richting de IT te zetten, hierdoor wordt de kijk op vrouwen in de IT anders. Diversiteit in alle vormen is erg belangrijk in een bedrijfsomgeving . Het draagt bij aan een goede dynamiek, nieuwe denkwijzen en creatieve oplossingen. Vooral in een innoverende branche zoals de IT is dat natuurlijk van groot belang.

De eerste en enige vrouw

Na het volgen van de trainingsweek mocht ik starten bij mijn eerste opdracht, ik werd geplaatst binnen een IT-afdeling waar alleen mannen werkzaam waren. Ik was zelfs de eerste vrouw die de afdeling gekend heeft.

Mijn opdracht was om laptops uit te rollen voor docenten, zodat zij thuis konden werken met beschikking tot de juiste applicaties. Dit betekende dat ik mij bezighield met het programmeren van de laptops, het installeren van de juiste software, de uitgifte van de devices en de administratie rondom. Het betrof een flinke klus die in korte tijd geklaard moest worden. Structuur en heldere communicatie waren hierbij van belang.

In mijn kracht

Aangezien ik net als young professional in de IT gestart was, was ik dankbaar voor de hulp van een van mijn collega’s. Hij was een ervaren systeembeheerder met erg veel kennis en kon mij uitleggen hoe ik de laptop klaar voor gebruik maakte. Met de juiste uitleg en wat oefening, is dit een klus die elke QISS’er aankan. Nadat het technische gedeelte afgerond was, moest alles uiteraard ook administratief verwerkt worden. Hier kon ik mijn talent voor inzetten door alle informatie te overzichtelijk weer te geven in Excelsheets.

Aanspreekpunt

In mijn rol had ik ook contact met collega’s buiten de afdeling. Wanneer zij een ICT-gerelateerd probleem hadden, namen ze contact op met de afdeling. Zo stelde ik mij op als het gezicht van de afdeling, het eerste aanspreekpunt. Natuurlijk moest ik zo nu en dan om hulp vragen bij technische vraagstukken. Door mijn horeca- en evenementenachtergrond haalde ik energie uit het contact leggen. Goed luisteren, het daadwerkelijke probleem (de vraag achter de vraag) vaststellen en communiceren tussen beide partijen. Resultaat: klanttevredenheid!

Aanvulling

Ik merkte al snel dat ik en mijn collega’s elkaar op een mooie manier aanvulden qua skills. Ik zette mijn vaardigheden zoals structuren en helder communiceren in en kon mijn technische vaardigheden bijspijkeren met behulp van het team. Wij helpen elkaar. Door deze ervaring heb ik gezien dat als starter in een nieuwe branche je ook waarde toevoegt. Ook al ben je toevallig de enige vrouw op de afdeling.

Vragen of even sparren?

Heb je nog een vraag? Bel, app of mail mij! QISS IT is elke werkdag bereikbaar van 08.00 tot 20.00. Dus zelfs in de avonduren staan we voor je klaar.
Esther Jousma
Esther Jousma Managing Director

Ben je op zoek naar iets bijzonders?